Gljive i drugi stanovnici tla ( EM-Tehnologija) U prirodi, ako jedno biće ugine, njegovo mesto popuni drugo. Ako se u zemlji uništavaju korisne bakterije, njihovo mesto zauzimaju nekorisni ili štetni mikroorganizmi.Gljive se ne smeju nazvati štetnim. One su jednostavno – drugačije. Njih ima vrlo mnogo, raznih vrsta.…
Povećajte prinos krompira EM-Tehnologijom Za dobar rod krompira seme ima važnost od 40% a ostalih 60% je naše znanje. Najkvalitetnije seme je takozvana super, super elita, takav krompir ne oboleva i neće ga štetočine, pa ni zlatica.Da li takvo seme može da se kupi…
Kamenojedi ( Silikatne bakterije ) u službi biljaka Ovi mikroorganizmi se tako nazivaju zbog toga što u bukvalnom smislu reči „jedu“ kamenje. Pošto već znate da mikroorganizmi nemaju usta i druge organe za hranjenje, već „jedu“ zahvaljujući tome što prvo izlučuju fermente, koji im pripremaju za ishranu kamenje,…
Pre dve godine odlučio sam postati pčelar i počeo sam sa četiri košnice. Sa EM - efektivnim mikroorganizmima prvi sam se put sreo 2008. na jednom seminaru kompanije EAA Hellas na poljoprivrednom imanju 1 biouzgajivača u blizini mesta Chania gde inače živim (na Kritu). Tada sam se mogao izbliza uveriti u impresivne uspehe njegovog biouzgoja u staklenicima. U proleće 2010. i ja sam započeo sa EM-metodom i do sada, u proleće 2012., nisam koristio ništa osim EM.

Povećajte prinos krompira EM-Tehnologijom

organska proizvodnja krompira
Za dobar rod krompira seme ima važnost od 40% a ostalih 60% je naše znanje.

Najkvalitetnije seme je takozvana super, super elita, takav krompir ne oboleva i neće ga štetočine, pa ni zlatica.
Da li takvo seme može da se kupi kod nas? Ne bih znao.
Ako ostavljate seme od svog krompira, ostavljajte takav koji je veličine kokošijeg jajeta, ako ostavljate sitnji onda je to negativna selekcija.
Ukoliko vam je krompir krupan obavezno ga režite jedan dan pre sadnje.
Krompir se sadi na dubinu od 5 do 15 santimetara, rani krompir pliće kasniji dublje.
Krompir je dobro naklijavati, bar jedan mesec pre sadnje i to: u početku na svetlosti a poslednjih 10-15 dana mu oduzmemo svetlost pokrivanjem(ćebetom).
Prilikom sadnje klice krompira, pažljivo, postavite okrenute na dole.
Novi krompiri rastu iz bele klice i što je ona duža više će ih biti.
Zagrtanjem nećete povećati brojnost krtola, nego ćete ga samo zaštiti od sunca, da vam ne pozeleni. Vrlo je važno krompir malčirovati, najbolje senom, ako ga nemamo može i slama ili kartonom. Malčirovani krompir će imati manje stresova zbog vremenskih promena a malč takođe zadržava vlagu.
Seme krompira držimo u rastvor BajkalaEM-1, 1:2000 može i jače, najmanje 20 minuta do 1 sata.
Iznikli krompir tretiramo rastvorom Bajkala EM-1, 3 puta pre cvetanja a možemo dodati i EM-5.
Krompir obavezno i sadimo i vadimo u dane za koren, vadimo ga oko 10. avgusta.
Skladište, gde ćemo držati krompir, potrebno je nekoliko puta prskati rastvorom Bajkala EM-1 kako bi se kvalitet krompira održao što duže.
Krompir pre skladištenja oprati i osušiti.
Tretiranjem semena, krtole, Bajkalom EM-1, izazivamo brži rast i povećanje zametaka.
Malčiranje možemo odraditi odmah posle sadnje, pa prilikom nagrtanja malč odmaknemo pa ga posle ponovo postavimo, malčiramo tako da pokrijemo svu zemlju koju smo navukli oko loze.
Nemojmo krompir zagrtati vrućom zemljom, već to uradimo posle kiše. Dobro je da imamo setveni kalendar pa iz njega čitati kada su pogodni dani za setvu, zagrtanje, vađenje krompira, znači sve što radimo sa i oko krompira radi sa u dane za koren.

GORE